GENEL BAKIŞ

3 Ağustos 1982... Yimpaş'ın doğum yılı. YİMPAŞ (Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama ve Tic. A.Ş.), işsizi çok, işyeri yok, devamlı göç veren geri kalmış Yozgat'ın, "küçük birikimlerini" bir araya getirerek alış-veriş merkezleri oluşturmak ve ardından bu merkezlerde satılan ana ihtiyaç maddelerini üretecek fabrikalar kurmak idealinin adı... 1980 de kurduğumuz "tüketim kooparatifi"nin başarısı üç yılda şirketleşmeyi getirmiş, işçi şirketlerinin en büyüğü olan Yibitaş'ın, Yozgat'ta olması da halkın bu modele katılımını kolaylaştırmıştır.

 

     Yıl 1987.... Yozgat'tan çevre ilçe ve illere halka halka genişleyen mağazalar zinciri Yimpaş, "Kendi fabrikanı kendin kur" parolasıyla yeni şirketler oluşturarak üretime geçmiş, Yozgat-Sorgun arasında aldığı ikibin dönümlük çorak araziyi; Tuğla Fabrikası, Plastik Fabrikası, Mobilya Fabrikası, Ayçiçek Yağ Fabrikası, Et ve Yumurta Tavuğu tesisleri, Büyük baş besi çiftliği, Petrol istasyonu, Kesimhanesi, Spor tesisleri, Kültür Parkı, Camisi ve Oteli ile bir yatırım üssü haline getirmiştir.

 

      Yıl 1996.... Avrupa ve Asyanın en büyük et entegre tesisleri olan Aytaç (Toplam alanı 820.000m2 dir), Yimpaş tarafından satın alınmıştır.

 

     Çankırı-Çerkeş'te  Aytaç Kırmızı Et Entegre Tesisleri; Bir vardiyada 2.500 küçük baş, 750 büyük baş hayvanın kesilip işlenebildiği, 217.000m2 üzerine kurulu olan fabrikanın kapalı alanı 135.000m2 dir. Günlük et işleme kapasitesi 105 ton/gün dür. Çankırı-Çerkeş'te Aytaç Beyaz Et Tesisleri; 18.000m2 kurulu alana sahip olan fabrikanın kapalı alanı 12.500m2 dir. Kesimhanenin kapasitesi 450 ton/gün. Çankırı-Çerkeş'te Aytaç Yem Fabrikası; 45.500m2 alan üzerinde, 5.500m2'lik kapalı alanda hizmet vermektedir. Karabük - Eskipazar'da Kuluçhane Tesisleri; Haftalık 750.000 adet yumurta ve 650.000 civciv kapasitesine sahip olan fabrikanın kapalı alanı 3.000m2 dir. Kaynarca Damızlık Yumurta Tesisleri;Haftalık 450.000 adet yumurta kapasitesine sahip olan tesisin kapalı alanı 26.000m2 dir.Yozgat Aytaç Tavukçuluk Tesisleri; Haftalık 540.000 adet yumurta ve 92.000 civciv kapasitesine sahip olan tesis 26.720m2 kurulu alan üzerinde 12.234m2 kapalı alan üzerindedir. Turhal'da Aytaç Peynir Fabrikası; Günlük 75 ton süt işleme kapasitesine sahip fabrika 33.000m2 kurulu alan üzerinde 3.000m2 kapalı alan üzerindedir. Yozgat'ta Aytaç Yağ Fabrikası; Yıllık 19.500 ton yağ işleme kapasitesine sahip fabrika, 58.000m2 kurulu alanda 6.500m2 kapalı alan üzerindedir. Kayseride Aytaç Bisküvi ve Çikolata Fabrikası; günlük 60 ton kapasiteye sahip olan tesis 13.700m2 kapalı alanda faaliyet göstermektedir. Adapazarı-Hendek Aytaç Su, Süt ve Meyve Suyu Fabrikası; günlük 750 ton su ve 100 ton meyve suyu üretim kapesitesine sahip olan işletme 77.000m2  kurulu alan üzerinde 27.500m2 kapalı alanda faaliyet göstermektedir. Yozgat-Çayıralan Aytaç Su Fabrikası; Günlük 187 ton su üretim kapasitesine sahip olan işletme 22,658m2 kurulu alan üzerinde 6,500m2 kapalı alanda faaliyet göstermektedir. Belçika  Aytaç Et Entegre Tesisleri; Bir vardiyada 750 küçük baş, 150 büyük baş hayvanın kesilip işlenebildiği, 32.877m2 üzerine kurulu olan fabrikanın kapalı alanı 5.942m2 dir.

 

      Aytaç, Türkiye'nin en güvenilir ve bilinir gıda markası haline gelmiştir. yine aynı yıllarda Yozgat'ta Yimteks Konfeksiyon Fabrikası Nora Mobilya Fabrikasıyla, yatırımlara devam edilmiş Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye'nin hemen her bölgesinde AVM. ler, oteller ve hastane inşaatları hızla sürdürülmüş, birçoğu tamamlanmış, diğerlerinin de tamamlama çalışmaları devam etmektedir.

 

     19 şubat 2001, Türkiye Tarihinin en ağır ekonomik krizine yakalanmıştır. İkibin den fazla şirketin, yirmi den fazla bankanın, oninlerce işyerinin battığı ülkemizde, bir finans kurumunun da iflas etmesiyle, diğer finans kurumları, Yimpaş ve benzeri şirketlerin önünde "para çekme kuyrukları" oluşmuş/oluşturulmuştur. Ekonomik   krize, onsekiz büyük proje ile yakalanan Yimpaş, bir yandan da 1997 den beri yapılan aleyhte kampanyalar ve çıkarılan hukuki-ticari ve bürokratik zorluklarla mücadele etmek zorunda kalmıştır.

 

     Yıl 2011.... Bu gün Yimpaş, bütün olumsuzluklara rağmen dim dik ayakta, 3'ü halka açık (Yimpaş Holding A.Ş., Yimpaş Gıda A.Ş., Yimpaş A.Ş.),  41 şirketi, alışveriş merkezleri, otelleri, hastaneleri, fabrikaları, restorantları, 5.000 çalışanı ve 115.000 ortağıyla sermayeyi tabana yayan, herkesi kara-zarara ve mülkiyete ortak eden küçük sermayelerle büyük yatırımlar yapan "çok ortaklı halk şirketi modeli" nin öncülüğünü yaparak ticari faaliyetlerine devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda Yimpaş öncelikle varolan markalarını güçlendirerek, yeni markalar oluşturacaktır. Başta gıda sektöründe; Aytaç markası olmak üzere, perakende sektöründe; 200-600m2 büyüklüğündeki mağazalarını Yimpaş Proma, 600m2 den büyük mağazalarını Yimpaş Nehir olmak üzere, sağlık sektöründe; Yimpaş Çağrı Hastanelerini, Konfeksiyon sektöründe; Vetto, mobilya sektöründe; Nora, otelcilik ve restoran zincirinde; Saffron isimleri ile büyümeye devam edecektir.

 

     Selam saygı ve muhabbetlerimizle...